Juuri kun astuin pari tuntia sitten ulos alaovesta pyörän ja painavan kirjakassini kanssa, alkoi sataa. Ja minullahan oli yllä vain ohut paita plus neulepaita. (ynnä housuja tms, joo) En jaksanut mennä enää sisälle joten lähdin painelemaan silläänsä kirjastoon. Hih. Onneksi en ehtinyt kastua. Takaisintulo olikin jo märempi, mutta en ole sokerista vaikka makeasta pidänkin.

Kassiin tarttui vanhojen kirjojen tilalle seuraavia:

1890661.jpg ja 1890659.jpg sarjan kolmas osa 1890657.jpg, ei valitettavasti ollut paikalla.

" Jan Guilloun historiallinen trilogia sijoittuu 1100-1200 luvuille ja kertoo ruotsalaissyntyisen Arn Magnussonin elämäntarinan. Tuohon aikaan Euroopan ristiritarit ja saraseenit kävivät katkeraa taistelua Pyhästä maasta. Tuolloin myös luotiin perusta nykyiselle kolmen kruunun Ruotsille, kun Sveanmaa sekä Itä- ja Länsi-Götanmaat ryhtyivät yhteistyöhön.

Ensimmäisessä osassa kerrotaan, kuinka Arn päätyy lapsena luostariin, missä entinen temppeliherra kouluttaa hänestä taitavan soturin, joka ei itsekään tunne omia taitojaan. Hän lähtee luostarista takaisin sukunsa pariin, mutta rakkaus kauniiseen Ceciliaan johtaa syntiin, jonka vuoksi hänet tuomitaan pitkään katumusharjoitukseen Pyhälle maalle.

Toisessa osassa Arnista on tullut temppeliherra; yksi koko kristikunnan taitavimmista ja pelätyimmistä sotureista. Kohtalo johtaa hänet ystävystymään vaarallisimman vihollisensa itsensä saraseeniruhtinas Saladdinin kanssa. Eletään kristittyjen kohtalonhetkiä Palestiinassa. Samaan aikaan Cecilia yrittää sinnitellä kotimaansa luostarissa vihollisten keskellä. Hänen ja Arnin välillä elää syvä rakkaus, jollainen on harvinaista jopa kirjallisuudessa.

Kolmannessa osassa Arn viimein palaa kotimaahansa yli 20 vuoden jälkeen tuoden mukanaan uusia kokemuksia ja keksintöjä niin Pyhältä maalta kuin Euroopastakin. Hän kohtaa jälleen Cecilian ja aloittaa työnsä parantaakseen sukunsa ja kotimaansa asemaa. Mutta monenlaiset poliittiset viholliset asettuvat hänen tielleen niin sodassa kuin rakkaudessakin.

Koko ristiretkeläistrilogia on tasokasta ja uskottavaa ajankuvausta keskiajasta. Tarina on kiehtova ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kannattaa lukea, jos historia ja hyvät tarinat kiinnostavat."

Arvostelu ja muita samanmoisia löytyipi täältä.

1890636.jpg on muuten trilogian itsenäinen jatko-osa!

Ei_lukuimmeisille Arn on tuttu tästä:

1890633.jpg Löytyypi videovuokraamoista, ainakin :)

Itse ajattelin katsella elokuvan ensin, mutta päädyinkin sitten kirjoihin. Ja jottei totiseksi elämä menisi, niin lainasin myös:

1890653.jpg 1890654.jpg
Nemit osa 1 ja osa 2. Ykkösessä on Nemit vuosilta 1997-2000 ja kakkosessa syksystä 2000 aina syksyyn 2001 asti. Lise Myhren Nemi -sarja löytyy myös kolmantena kovakantisena kirjana.

Hieman lapsellisempaa huumoria seuraavista kirjoista:

1890638.jpg 1890641.jpg-sarjaa olen lukenut lehdistä aina kun olen bongannut. Nyt sitten jopa ihan lainasin kirjastosta.

Ja kymmenen vuotta sitten alkaneen ja kaiketi yhä jatkuvan teini-ikäni muistelua (tosin en ollut poika, mutta kuitenkin :D):

1890642.jpg 1890651.jpg

Ja se katseluvinkki (tietysti tuon Arn -leffan voi myös katsoa) löytyypi tästä:

1890630.jpg

"Elettiin aikaa, jolloin ihmiset ja pedot olivat tasa-arvoisia, ja mammutit vaeltelivat maapallolla. Tuolloin syntyneet ajatukset ja uskomukset muuttivat ihmiskunnan ikuisiksi ajoiksi. 10 000 B.C. seuraa nuorta metsästäjää, joka johdattaa armeijansa halki valtavan autiomaan taistellen sapelihammastiikereitä ja muita esihistoriallisia petoja vastaan. Metsästäjä löytää kadonneen sivilisaation ja yrittää pelastaa rakastamansa naisen häijyn sotapäällikön kourista."

Esittely täältä.

Katseltiin tämä tuossa joku ilta sitten. Mielenkiintoinen ja viihdyttävä, mutta en nyt menisi kellekään sen todenperäisyydestä puhumaan... Muutama kohta otti silmään. Pahimpana tietysti takerruin sapelihammastiikerin ulkonäköön, onhan tuo elokuvan otus upea ja visuaalisesti oikein herkku, mutta liian paljon nykyaikaisen tiikerin näköinen. Ja mammutinmetsästyskohtaus? Hmm. En tiedä siitä asiasta juuri mitään, mutta mikä metsästys se on, jossa yhtään ihmistä ei kuole? Hei, oikeasti tuskin on ollut yhtään metsästystä jossa joku ei olisi kuollut. En tiedä pitäisikö antaa pointsit erilaisesta metsästystavasta, vai miinustaa... Minä kun jotenkin olen omaksunut ajatuksen "helposta" mammutinmetsästyksestä sellaisena, että elikot ajettiin jyrkänteeltä alas tms. Mutta, mitäpä siitä. Ihan katsottava elokuva.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

            1813567.jpg