Tämä oli ainakin Turun Sanomissa uutisena:

Delfiinit löytyivät kuolleina Paraisten eteläpuolelta

Saaristomerellä seikkailleet delfiinit löytyivät maanantaina kuolleina kalaverkosta Paraisten eteläpuolelta. Vankka lohiverkko koitui delfiinien kohtaloksi. Ne hukkuivat takerruttuaan verkkoon.

Kyseessä on ilmeisesti emodelfiini ja poikanen. Delfiinit matkaavat nyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Ouluun tutkimusyksikköön jatkotutkimuksiin. Oulussa delfiineistä tutkitaan kaikki mahdollinen DNA:sta, rasvakerroksen paksuudesta, sairauksista, viimeisestä ateriasta ja ravinnetilanteesta lähtien. On mahdollista, että delfiinit eivät ole tavallisempaa Delphinus delphis -lajia vaan Delphinus capensis -lajia.

Tämä on tällä vuosituhannella ensimmäinen kerta kun valaseläin jää verkkoon Suomessa. Aiemmin pyöriäisiä on jäänyt Suomessa verkkoon vuosina 1996 ja 1999.

Vielä viime viikon lopulla Merentutkimuslaitoksesta arvioitiin, että delfiinit voivat joutua jäiden saartamiksi. Turun eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser totesi jo silloin, että kalastajien verkot ovat suurempi uhka delfiineille.

Delfiinit ehtivät uiskennella Saaristomerellä lähes kaksi viikkoa ennen menehtymistään. Ensimmäisen kerran ne nähtiin perjantaina 3. marraskuuta Korpoströmissä. Sen jälkeen kaksikko nähtiin muun muassa Rymättylässä ja Paraisilla.

Suomen vesille aiemminkin eksyneillä delfiineillä on ollut karu kohtalo.

262169.jpg